Over ons

Herkomst naam

De Kennel bestaat sinds 1988 en verwijst naar de weilanden/velden (Greiden) in de vestigingsplaats van de kennel. In het Fries vertaald “Nijegaster Greiden”. Een Friese naam aangezien mijn ouders (de oprichters van de kennel) de eerste twee Epagneul Français naar Friesland hebben gehaald en zij midden in tussen de weilanden woonden waar de honden heerlijk hebben geleefd, gewandeld en getraind.

De kennel houdt zich aan het “lettre annee principe” (elk jaar heeft een vaste letter, waardoor je door de stamboomnaam kunt zien in welk jaar de hond geboren is) van het moederland Frankrijk. Wij hanteren daarnaast het principe van het alfabeth met het aantal nesten die wij vanaf het begin gefokt hebben. Hiervoor heb ik gekozen om de keuze die mijn ouders daarin gemaakt hebben indertijd te respecteren. Zo zijn we nu aangekomen bij de letter ‘J’.

De pups krijgen dus een dubbele naam.

Mijn eerste Epagneul Français

In mijn studententijd heb ik mijn eigen Epagneul Français gekocht van mijn ouders. Ik was opgegroeid met honden en miste deze viervoeters om mij heen. Mijn hond is een teef uit het eerst gefokte nest van mijn ouders. Aangezien ik een bijbaantje had en studeerde heeft mijn vader een koopcontract opgesteld. Het betrof een geschrevenbriefje waarop de aankoopprijs van de pup gegeven werd en een lijst van alle benodigheden die ik moest aanschaffen zoals een mand, riemen, dummies, voerbakken, puptraining, jachttraining etc.

Mijn ouders hebben ervoor gekozen om niet de internationale letter van het jaar te gebruiken voor de naam van de puppen maar te starten met de “A”. De eerste letter van het alphabet voor het eerste nest van de kennel. Ik heb haar Ayla genoemd, Ayla Nijegaster Greiden.

Wie ben ik?

Ik ben Anouk Voogd. Een groot liefhebber van het ras en op dit moment bezig de kennellijn weer op te bouwen. Ik werk in het onderwijs als onderwijskundig adviseur, trainer en coach van beginnende docenten in het hoger onderwijs en binnen de hogeschool waar ik werk. Ik heb twee Epagneuls in mijn bezit. Een reu (Jurre) en een teef (Oona). Dit zijn respectievelijk mijn vierde en vijfde Epagneul. Beide afkomstig uit Frankrijk uit de omgeving van Chartre. Afkomstig uit de kennel De L’Arch D’Urk. De naam Jurre is Fries, gekozen door mijn vader want hij was eigenlijk bedoeld om bij hem op te groeien. Waarom hij voor een Friese naam heeft gekozen? Lees dit in het blog over de eerste twee Epagneuls in Friesland. Met Oona ben ik terug gegaan naar de fylosofie van de kennel, het kiezen van een Franse naam met betekenis. Terug naar de roots…